WordPress visuella textredigerare har inte råkat ut för många förändringar under åren utan det mesta har sett likadant ut. Även om detta inte är en dålig sak i sig så är det många som tycker att det är dags för en förändring. Andra plattformar som Medium eller Ghost ger en riktigt unik och uppfriskande upplevelse för författare, så varför inte WordPress?
Jo, många frivilliga har arbetat med den nya textredigeraren, eller snarare innehållsredigeraren, för WordPress: Gutenberg. Deras mål? Att göra det enkelt och roligt att lägga till rikt innehåll i WordPress.

Vad är Gutenberg?

Gutenberg är ett nytt redigeringsverktyg för WordPress. Det är uppkallat efter Johannes Gutenberg, som uppfann tryckpressen för över 500 år sedan. Det nuvarande redigeringsverktyget kräver att vi använder shortcodes och HTML för att få saker att fungera. Målet är att göra det enklare, särskilt för de som precis har börjat arbeta med WordPress. Gutenberg innefattar ”små innehållsblock” som förhoppningsvis gör det lättare att skapa avancerade layouter. Mycket av det påminner om de externa redigeringsverktyg som redan finns idag, till exempel WPBakery Page Builder for WordPress.

Det vore fantastiskt om WordPress fick ett internt, smidigt och enhetligt verktyg för att hantera innehåll och layout. Som det är idag är man oftast beroende av temat man använder för att redigeringsverktyget ska fungera och det skiftar naturligtvis mellan teman vilket redigeringsverktyg de använder. Och så fort man byter tema blir det ofta stora problem med layoutkod som lämnats efter av redigeringsverktyget.

Än så länge är Gutenberg i betastadiet och kanske inte redo att köras på aktiva webbplatser. Men det är absolut intressant att testa Gutenberg för att få en försmak om vart WordPress är på väg. En av de mest intressanta funktionerna är hur väl den fungerar på mobiler.

WordPress Gutenberg - Mobil layout